Om rasen

Om den Amerikanska miniatyrhästen

Den Amerikanska miniatyrhästen får INTE förknippas med Shetlandsponnyn den är en fristående ras som har tagits fram efter många års gediget avelsarbete i USA.

 

Den ska ha långa ben. litet huvud, lång hals, kort rygg, högt ansatt svans och proportioner som en stor häst.

Alla färger och tecken får förkomma, även alla olika slags ögonfärger.


Rasen mäts från sista håret i manen, INTE från manken som vi är vana vid.

Högsta tillåtna höjd är i 86,5 cm (34") enligt AMHA, men i AMHR får hästarna vara 96,5 cm (38").

Andra raser som blandas med Amerikans miniatyr får inte bli registrerad i AMHA/AMHR som är huvudföreningar som satte grunderna för denna ras. Men dessa hästar som blir blandade får registreras i andra föreningar som finns i Danmark, Holland och England de blir då registrerade som miniatyrhästar. Har dessa hästar mycket Amerikanskt blod i sig kan de vara mycket värdefulla om de ser ut som en miniatyrhäst ska se ut.


Det finns olika varianter av denna ras t.ex. Arab, Fries, Quarter Horse, Varmblod mm

Uppfödning av små hästar började ungefär mitten av förra seklet i Amerika. Bl.a. Araber, Welshes, Hackneys, Arenosas korsade och Shetland ponnyer och Falabellas användes för att reducera höjden.

Miniatyrhästen idag är elegant utformad med vackra proportioner.

Det finns tre varianter av miniatyr hästar. Mest kända är Falabella (från Argentina, har en maximal höjd på 1,06 m).

Andra sort är Bergman miniatyr hästar (de kommer också från Argentina) inte så vanlig finns bara ett fåtal kvar av denna ras.

Den mest eleganta och raffinerade från alla små hästraser idag är den Amerikanska Miniatyr Hästen: officiellt heter de American Miniature Horse (AMHA).

 

Oftast så används den Amerikanska miniatyrhästen till utställning. tävlingshäst i körning, hoppning, agility.

I USA så används den även som blindhäst.


Denna ras är väldigt lättlärd och intelligent, vilket gör att den förekommer ofta på circus och andra uppvisningar. Den har ett lugnt temperament och är mycket snäll och tillgiven. Fungerar utmärkt till små barn, handikappade och gamla.

Det är som att hantera en stor häst, fast i litet format.

Det är inte så vanligt att dessa hästar blir ridna men de klarar en vikt på ca 35 kg. De kan dra en rockard med två vuxna utan problem.

Måttabell för hur höga miniatyrerna kommer att bli när de är fullvuxna. Tabellen är i inch. Ta talet och multiplisera det med 2,54 så får ni ut det i cm.

 

Tex. 29"* 2,54= 73,66 cm

Att tänka på vid köp av en Amerikansk miniatyrhäst.

 

För att veta att det är just en AMH- häst du har köpt skall det finnas ett certifikat som har en stämpel på från huvudstamboken i AMHA ( AMERICAN MINIATURE HORSE ASSOCIATION )

Många skriver i annonser att det är en AMH som de säljer billigt. Oftast är det då en blandning av den. Det är inte fel att köpa en blandras men man skall då inte betala lika mycket som för en renrasig.

Priserna för en AMH ligger idag från ca 25.000 kr.

De hästar som har meriter eller bättre stamtavla ligger runt 55.000 kr och öppåt.

 

Man skall även fråga eller be om bilder på tänderna på dessa små hästar. De kan finnas de som föds med bettfel. Om en häst har kraftigt under eller överbett skall man INTE avla på dessa! Lika så skall priset på en sådan häst inte vara så hög som en fin AMH. Dessa hästar kan dock användas till allt utom avel som tex hoppning, augility och körning (om de nu inte är för små).

 

Det föds även ibland dvärgar i bland dessa hästar. Det samma gäller även där, att man INTE avlar på dessa hästar! Oftast så dör dessa hästar tidigt av olika anledningar.

Även så är det så att man INTE ska avla på denna kombination av föräldrar för att undvika att fler dvärgar föds.

På bilden är Thumbelina som är endast 43 cm hög